Itt fáj,ott fáj, a gördülékeny mozdulatokért!

2018.11.14

Fiatalosan 50 év felett?

A porcok kopása korral jár szokták mondani....

Az életünk során a csontok végeit védő porcok megkopnak, majd idővel méretük oly mértékben lecsökken, hogy a mozgások alatt már semmi nem védi a csontokat, azok közvetlenül egymással érintkeznek. Ezt a folyamatot jelzi, ha a térdeink fájnak lépcsőzésnél, vagy séta közben a csípőnk területén érzünk fájdalmat. A porcok lebomlása az idő előrehaladtával természetes folyamatnak is tekinthető, de genetikai tényezők mellett ízületi sérülés, túlsúly és a mozgásszegény életmód is szerepet játszik abban, hogy kinél mikor és milyen mértékben zajlik le ez a folyamat.

Izületi kopás vagy izületi gyulladás?

Az oszteoartrózis azaz ízületi kopás,és a reumás ízületi gyulladás vagyis a rheumatoid arthritis tünetei nagyon hasonlóak, ám fontos a két betegség elkülönítése.

 A pontos diagnózis azért lényeges, mert mindkét betegség esetén korai felismeréssel lehet megelőzni az állapotromlást, ám a két kórkép eltérő terápiát igényel.

Autoimmun betegség az ízületi gyulladás?

A reumás ízületi gyulladás egy autoimmun kórkép, melynek során a beteg immunrendszere megtámadja egyebek mellett az ízületet borító porcot

A betegben így idővel megjelennek az idősebb korban gyakori kopásos eredetűhöz hasonló panaszok: az ízületek fájdalma, majd bekövetkezik azok deformitása is .

 Ízületi gyulladás esetén ez azonban már fiatalabb korban is kialakulhat, általában 30-50 év között jelenik meg, nőkben gyakrabban.

Az ízületi kopás esetében tehát mechanikai kopás vezet a porckopáshoz, míg az izületi gyulladás  esetén pedig a szervezet támadja meg az ízületet borító porcot. 

A kiváltó okok mellett a tünetek közt is találunk különbözőségeket, ezek segíthetnek eldönteni, hogy melyik betegség állhat fenn esetünkben.  

Melyik problémám lehet kopás vagy gyulladás,esetleg mindkettő?

Az ízületi kopás kezelésével a reumatológia területe foglalkozik, ezért ha arra gyanakszunk, hogy esetünkben ez a betegség okozhatja a tüneteket, akkor ilyen irányba kell indulnunk. Ha a reumatológus úgy ítéli meg, hogy esetünkben inkább autoimmun folyamat játszik szerepet a tünetek megjelenésében, akkor immunológus bevonásával zajlik a beteg kezelése, különösen azért, mert az ízületeken túlmenően egyéb belső szervek érintettsége is előfordulhat. 

 A kezelésében fontos szerepet kapnak az izületeket erősítő készítmények terápiás alkalmazása, mint  pl a glükosamine és MSM készítmények .